Yellow folder

Vorige week heb ik een korte reis naar Nederland en Duitsland gemaakt, om aan de ‘Technische Hochschule’ in Aken een ‘course’ te volgen over de toekomst van mobiliteit. Inmiddels ben ik weer thuis.

Bij aankomst op Atlanta wacht het bureaucratische proces van Homeland Security. Iedereen gaat op de foto. Er worden een aantal vragen gesteld. En er worden vingerafdrukken gemaakt. Daar gaat het bij mij mis, altijd als ik hier in het land kom. Ik krijg dan een ‘yellow folder’ en moet naar een apart kantoor – het kantoor waar de mensen naar toe moeten die op het vliegtuig terug gezet worden…. – Verdachte vingerafdruk? De deur gaat op slot. Je kan niet in of uit het hok. Nee, er mag absoluut niet gebeld worden. Pas als ze klaar zijn met de procedure. Er zit niets anders op dan geduldig te wachten… 

De mannen gaan mijn gegevens bestuderen. Ze zitten een tijdje achter een computerscherm. Dan word ik bij de balie geroepen. Ik moet naar een computerscherm komen kijken. “Do you know this guy?” vraagt de man op barse toon, terwijl hij mij op zijn scherm een foto van Albert-Frans laat zien. “That ‘s my husband'” antwoord ik. Hij stelt nog meer vragen: Voor welk bedrijf werkt je man? Wat doet hij precies? Waar ben je nu geweest? Waarom kom je nu uit België? Allemaal op dezelfde barse toon. Uiteindelijk is het goed. Ik probeer nog te vissen of ik iets kan doen om te voorkomen dat ik de volgende keer weer zo’n yellow folder krijg. Nee, er is helemaal niets aan te doen. Nee, ik kan niemand een brief schrijven. Nee, er is niemand die erover gaat. Nee, geen supervisor. Ja, ik krijg de volgende keer waarschijnlijk weer zo’n yellow folder. “Make sure you behave well”, zegt de man nog, en dan mag ik het kantoor verlaten.

Daarna kan ik door naar de bagage claim. Mijn vlucht staat niet meer op de monitor, en inmiddels draait er bagage van allerlei andere vluchten. Gelukkig vind ik mijn koffer snel, en een uur of 4 na aankomst kan ik eindelijk de luchthaven verlaten. Welkom in het Land van de Onbegrensde Onmogelijkheden!


 
XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>